Nutricode

Redan medlem?
Logga in här:
E-postadress:


Lösenord:Ett söksystem för god
och hälsoriktig mat

”Vad skall jag äta” är en fråga som dietister och näringsfysiologer ofta får. Nutricode ger svaret efter dina egna önskemål.

Vad är Nutricode?

Är du intresserad av att hitta näringsrik och god mat men också mat som passar just dig vad gäller smak, matkultur, vanor, kostnad mm har du över 5000 livsmedelsprodukter att välja mellan i en välsorterad matbutik. Däremot är det mycket svårt att veta vilken mat som har det bästa näringsinnehållet, mat som inte leder till fetma och sjukdom.

Forskningen har kommit mycket långt på detta område under de senaste 20 åren. Nu finns möjligheter för alla att undvika övervikt och onödiga sjukdomar bara genom att veta vilken mat man skall äta och som finns i den närmaste butiken. För att hjälpa till med detta har vi skapat Nutricode. Genom att använda ett visst förhållande mellan de olika näringsämnena kan maten graderas med avseende på dess effekt på hälsan i tre nivåer. I Nutricode används färgerna grönt, gult och rött. Endast livsmedel med energiinnehåll finns med.


Grön gradering är mat som har en hög mättnadseffekt och ett lågt kaloriinnehåll men också ett högt innehåll av vitaminer och mineraler. Här finns också grönsakerna och frukten som skyddar oss från de gifter som ständigt skapas i kroppen och som bryter ned våra celler, bidrar till svåra sjukdomar och påskyndar åldrandet. Grönt är särskilt väl lämpat för personer som vill gå ned i vikt på ett naturligt sätt och undvika näringsbrister. Bra också för diabetiker och personer med högt blodtryck samt elitidrottare.


Gul gradering följer Världshälsoorganisationens råd för mat som är väl balanserad med avseende på energiinnehåll och förekomsten av vitaminer och mineraler. För personer med stabil vikt och en allmänt god hälsa passar gul mat men också för dem som vill gå upp i vikt. Genomsnittet för svenskar borde vara gul mat men är nu röd. Det kan vara en del av förklaringen till att vi i Sverige stadigt går upp i vikt.


Röd gradering visar mat som är fet, ofta med högt kaloriinnehåll och låg mättnadsgrad. Här finns matfettet och de feta delarna i mjölk och kött. Vitamin- och mineralinnehållet är lågt och risken för fetma är stor om man har ett högt intag av röd mat. Genom att balansera med grön eller gul mat kan även viss röd mat konsumeras i en måltid då slutvärdet för måltiden ändå kan bli gult eller grönt.

Viss mat har genom sitt energiinnehåll inte kunnat graderas. I första hand gäller detta drycker. Mat utan gradering leder normalt inte till fetma men saknar i många fall viktiga näringsämnen och intaget bör därför begränsas.

Näringskvaliteten visas i nedanstående diagram. Mat med grön gradering har det högsta innehållet av vitaminer och mineraler medan röda livsmedel har de lägsta.Mina Favoriter

Här kan du spara den mat du vill ha hemma och dina favoriträtter som du själv lagar. Genom att byta ut röd mat mot gul eller grön av samma typ behöver du inte göra radikala förändringar av dina matvanor.

Vardagsmat och festmat

Äter man grönt och gult till vardags har man råd med en och annan festmåltid.

Bli medlem nu

Kom igång direkt - ditt konto aktiveras direkt och du får full tillgång till alla tusentals livsmedel i vår databas.
Priset är endast (inkl moms) 995 kr/år, 650 kr för halvår eller 200 kr för en månad.


Sajten använder cookies. Frågor besvaras avTorwald Åberg Teknisk utveckling av Bo Ekström